Kuuntelin eilen areenan linkkiä "Köyhän keittokirja". Olen käynyt Hervannassa ja se on kaunis kaupunginosa. Korkeita kivitaloja rehevässä puistossa. Olen myös nähnyt ja tavannut ihmisiä siellä - ymmärrän mistä henkilöt puhuvat.

Maaseudulla tilanne on hieman eri näkökulmassa. Siellä asutaan harvassa, ja vaikka ruoanlisää ja lämpöä siellä saisikin omin voimin, ei sen hankkiminen ole yksinkertaista. Etäisyydet ovat pitkiä kun etsit luonnon antimia. On oltava esim. koneellista apua että saat puun tehtyä kuivaksi haloksi (ei se ihan lihasvoimalla tule talven tarpeet tehtyä).

Ja vaikka eläisit luonnon antimilla on monta kättä sitä rahaa ottamassa:

vakuutusyhtiö: kun on se laina jonka pankki omistaa, niin talo on vakuutettava

sähkölaitos: ei ole meillä omaa energialaitosta vielä

sote: terveydenhuolto ei ole ilmaista, vaikkakin edullista (jos haluaa nopeaa ja hyvää hoitoa on yksityinen, mutta se se vasta maksaa), maalla jonot ovat pitkiä - kuka sen nyt kaupungista haluaisi lääkäriksi maalle!

auto: sen vakuutukset, korjaukset ja polttoaineet, bussikin kulkee ohi aamulla kuntakeskuksesta poispäin (kaukaisempaan naapurikuntaan) ja illalla takaisin, lähin koulubussi kulkee n. 10 km:n päästä. Jos taloudesta kuljetaan töissä, on oltava sen jokaisella palkansaajalla kulkupeli (työajat eivät täsmää, ja jos toinen on töissä on toisen tehtävä sitä ruoanlisää kotipiirissä).

pankki: jos muuttaa maalle niin harvoin löytää vuokranantajaa. On siis ostettava oma. Asunnon hinnat ovat matalat verrattuna taajamiin, mutta on todella haasteellista selvitä 15-20 vuoden lainoista näin epävarmoissa olosuhteissa. Meidän kohdalla se menee luultavasti niin että pankki korjaa omansa. Puoliso kun on niin juurtunut kotiimme ettei sitä suostu myymään vaikka mikä olisi. Ainoa vaihtoehto on pihistää tämä kuluerä kaikin keinoin kaikesta muusta.Laina-aikamme on tosin jo alle 10v. niin että ehkä me siitä selviämme - yhdessä.

kauppa: on elintarvikkeita joita ei metsästä saa. 

Jos me selviämme tämän kujanjuoksun läpi eläkkeelle, ei sen suuruus ole koolla pilattu. Kujanjuoksu jatkuu kunnes siitä tulee toinen luonto.

Voisin sanoa kuten Mielensäpahoittaja että

"kyllä minä niin mieleni pahoitin kun TV:n iltauutisissa puhuttiin keskiansioista. Puhuttiin ammateista jotka vaativat pitkää koulutusta ja rahallista pääomaa. Puhuttiin kuukausituloista, jotka ovat kahden ihmisen tulot. Olisivat edes hiljaa."