Tällä viikolla vaihtuu kuukausi. Joulu onkin jo alkanut näkyä kaupoissa ja TVssä. Aletaan syöttää sitä kuluttamisen riemua. 

Meillä on vietetty tätä aikuisten lahjatonta joulua jo pitkän aikaa. Joskus jos on tullut hyvät veronpalautukset olemme hankkineet jotain sellaista jota on hartaasti haluttu/tarvittu (viimeksi taisi tulla hakittua kaiutin nettiradiota varten, silmälasit on useimmin ollut päällimmäisenä tarvelistalla).

Paluumuuton ensivuosina (vuosituhannen taitteessa) kävimme tuttavien luona pukkivierailulla aattoiltoina. Roolijako oli että toinen esitti pukkia ja toinen kuskasi - eihän siinä tällingissä ajaa nähnyt: ajoimme pimennetyin ajovaloin lähelle taloa ja sitten tallilyhdyn kanssa vierailulle. Lahjasäkki odotti sovitussa paikassa ja esitys saattoi alkaa.Teimme tätä kiertämistä omaksi ja ystävien iloksi veloituksetta. Lopetimme sitten kun nämä lapset tulivat siihen ikään kun lahjan auki repiminen oli suurempi tapaus kuin pukin käynti. Mieleen on kuitenkin jäänyt se jännityksen ja kauhunsekainen ilo kun se kummallinen lahjatyyppi tulla kopsutteli sisälle. Tuli muistumia omista lapsuuden jouluista. Asiaa ajatellessani tuleekin mieleen että pienten lasten joulua seuratessa tulee itsellekin lapsellinen olo "vanhakin jo nuortuu kuin lapsi leikkimään"..

Jos kuluttamisen riemua ei lasketa niin mielestäni parasta joulussa on sen hiljaisuus, joulunajan rauha ja hämyisyys, läheisten ihmisten/asioiden lähellä oleminen, ei ole kiire mihinkään (varsinkin silloin kun on työelämässä mukana)... Paluumuuton jälkeen (kaupungista maalle) muistan ensimmäisen joulun hiljaisuuden lähikaupassa: ei ollut sitä ainaista joululaulujen helinää ympärillä. Joulun tavaroiden määräkin oli kohtuullinen (täällä ostetaan lahjatavarat pääosin lähikaupungeista). Suosittelenkin että joulun alla maaseudun lähikaupasta kannattaa ostaa elintarvikkeet  niin välttyy ostosirkukselta.

Joulunajasta tulee heti mieleen myös veronpalautukset ja jälkiverot. Mikäli joulu perustuu lahjojen ostamiseen niin jälkiverot saattavat tehdä sen mahdottomaksi tai hyvin vaikeaksi. Meillä on tulotaso heitellyt vuosien varrella paljonkin - aina ei sitä kinkkuakaan ole pystytty hankkimaan. Verosuunnittelua on vaikea tehdä kun ei tiedä miten pitkään  on töitä ja jos sitten onkin niin loppuvuoden vero on sen verran korkeaksi nostettava että tulot juuri ja juuri riittävät..

Näitä pohtiessani voin vain todeta ettei se joulu ole aina iloksi.