Maistelimme eilen korvasienipiirakkaa. Keväällä oli ihan hyvä sato - ei runsas eikä niukanlainenkaan. Syksyllä emme ennättäneet käydä edes kanttarelleja katselemassa, ja edellisen vuoden suolasienet olivat menneet pilalle. Onneksi pakkasessa on vielä joitain pussillisia edellisen vuoden sieniä. 

Tuntuu että pakkanen onkin tänä vuonna aika tyhjä: hirvisaalis jää ennätyspienksi kun luvan mukaisia hirviä ei löydy, syksyn satoa ennätettiin luonnosta hyvin vähän kerätä, kasvimaa jäi laittamatta (ansiotyön vuoksi) ja kalat on saatu syötyä aika nopealla kierrolla. 

Nyt täytyy seurata mitä kaupassa on edullisesti, jemmata sitä ja laittaa valmistettuna ruokana pakkaseen. Keväällä kun kotimaiset valmistajat alkavat saada maukkaita vihanneksiaan kauppaan saamme taas edullista ja hyvää - talvella on vain edullista. Uskon nimittäin että aika paljon ulkomaisiin tuoretuotteisiin joudutaan laittamaan kaikenlaista ylimääräistä ainetta, jotta ne tänne pohjoisen perukoille säilyisivät ja olisivat edes jonkinlaisessa kunnossa. Monesti on tästä huolimatta käynyt niin että esim. viinirypäleet, satsumat yms. ovat olleet aika heikossa hapessa jo kaupan tiskillä. Harvoin näitä kyllä tuleekin hankittua...

Kalaa ostamme harvoin kaupasta. Juhlakautena (joulu, pääsiäinen ja juhannus) tulee ostettua sitä isoa kalaa; sitä kun ei voi vedestä tilata. Tässä suosimme paikallisen kalanjalostajan merkkiä. 

Liha on sellainen tuote, joka tulee ties mistä. Yksi valmistaja ainakin laittaa tilan nimen pakkauksen päälle. Se on hyvä; on ainakin tieto että tämän pitäisi olla Suomessa tuotettua. 

Useana vuonna olen katsellut yrttikuivuria. Sellaista pientä. Sellaisella saisi näin niukkina aikoina lisäravinnetta ruokaan. Ainoa pulma on se aika: yrtit on kerättävä aivan kasvukauden alussa (mielellään ennen juhannusta) ja säilöntä on tietysti tehtävä heti. En edes muista milloin juuri tuohon vuodenaikaan olisimme olleet kotosalla. Jos tulevana vuonna on yhtään merkkiä tällaisesta mahdollisuudesta niin tähän keruuseen pitää paneutua: jos säilöisi näitä luonnonherkkuja kotikonstein.

Täällä maalla on se hyvä puoli, että ympärillä on ainakin mahdollisuus ruoan hankintaan. Isommissa kaupungeissa se on vaikeampaa (muuten kuin rahalla).