Pienimmissä lammissa on jo sen verran jääkantta että ensimmäiset talven ahvenet on saatu. Valmistimme
PURKKIKALAa
- ahvenet perataan, pienet nahkotaan ja isommat fileoidaan, leikataan kalat saksilla paloiksi
- sekoitetaan oma maustesekoitus (sitä mitä on kaapissa ja kalalle sopii + suolaa reilusti) ja ripotellaan paloille
- tomaattipyre/paseerattua tomaattia (ei ketsuppia; sisältää etikkaa joka ei sovi tähän) sekoitetaan joukkoon
- lasipurkit puhdistetaan kiehuvalla vedellä
- purkit täytetään maustetulla kalalla tiiviisti, ei liian täyteen, kanneksi alumiinifoliota palanen. Pellillä purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
- paistetaan uunissa +150 (kunhan alkaa kiehua lämpö lasketaan n. +120) n. 4 tuntia
- kun kala on kypsä purkit suljetaan kiehuvalla vedellä puhdistetuilla kansilla ja laitetaan jäähtymään kuumaan uuniin
- purkit umpioituvat ja merkkinä siitä kansi ei naksa kun painat keskeltä (lämpö on imenyt tyhjiön kannen alle). Jos kuitenkin joku purkki "naksaa" syö sisältö ensimmäiseksi.
- Säilykkeet säilyvät hyvin muutamia kuukausia, jopa vuoden. Mainio ruoan lisuke, kala kastikkeen pohja, leivänpäällinen, pitsantäyte...
- huom! ensimmäinen kerta opettaa seuraavaan kertaan (mm. maustaminen), jotenka kokemus on tässä hommassa paras opettaja