Pienimmissä lammissa on jo sen verran  jääkantta että ensimmäiset talven ahvenet on saatu. Valmistimme

PURKKIKALAa

  • ahvenet perataan, pienet nahkotaan ja isommat fileoidaan, leikataan kalat saksilla paloiksi
  • sekoitetaan oma maustesekoitus (sitä mitä on kaapissa ja kalalle sopii + suolaa reilusti) ja ripotellaan paloille
  • tomaattipyre/paseerattua tomaattia (ei ketsuppia; sisältää etikkaa joka ei sovi tähän) sekoitetaan joukkoon
  • lasipurkit puhdistetaan kiehuvalla vedellä
  • purkit täytetään maustetulla kalalla tiiviisti, ei liian täyteen, kanneksi alumiinifoliota palanen. Pellillä purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
  • paistetaan uunissa +150 (kunhan alkaa kiehua lämpö lasketaan n. +120) n. 4 tuntia
  • kun kala on kypsä purkit suljetaan kiehuvalla vedellä puhdistetuilla kansilla ja laitetaan jäähtymään kuumaan uuniin
  • purkit umpioituvat ja merkkinä siitä kansi ei naksa kun painat keskeltä (lämpö on imenyt tyhjiön kannen alle). Jos kuitenkin joku purkki "naksaa" syö sisältö ensimmäiseksi.
  • Säilykkeet säilyvät hyvin muutamia kuukausia, jopa vuoden. Mainio ruoan lisuke, kala kastikkeen pohja, leivänpäällinen, pitsantäyte...
  • huom! ensimmäinen kerta opettaa seuraavaan kertaan (mm. maustaminen), jotenka kokemus on tässä hommassa paras opettaja