Kunnassamme valmistuu ensi syksynä valokuitukaapelin viimeinen linja. Me saimme sen tänä syksynä. Minusta on hyvä että kunta osallistuu kustannuksiin ja kohtuullistaa näin liittymähintaa. Näin kuntamme jokaiselle sopelle on annettu mahdollisuus pysyä ajassa mukana. 

Yksi kylä on nimennyt kylänsä älykyläksi. Tässä on ymmärtääkseni tavoitteena saada kylälle lisää asukkaita - mahdollistaahan tällainen yhteys etätyön. Aika harva on valitettavasti käyttänyt täällä tätä mahdollisuutta. Kuntamme asukkaat toivottavat varmasti kaikki uudet asukkaat tervetulleiksi (omalla jäyhällä tavallaan).

Valokuituliittymän hankkiminen vaatii jonkinlaista omaa pääomaa, eikä kaikilla kuntamme asukkailla ole varmasti mahdollisuutta tätä hankkia. Asiasta tiedotettiin niin hyvissä ajoin, että me ehdimme vaaditun summan säästää (elokuvakanavaa emme hanki). Toinen asia joka tulee mieleen on ikärakenne: suuri osa asukkaistamme on jo sen ikäisiä etteivät he näe tätä tärkeäksi, eivätkä tunne tarvetta taata tilan jatkumista, eikä asukkaita enää ole tai tule omaan pihapiiriin.

Silloin kun ensi kerran tällaisesta hankkeesta kuulin ajattelin, että nyt suunnitellaan kunnan/maakunnan palvelujen siirtämistä laajemmalla otannalla nettiin (esim. kotisairaanhoito, lääkäri, kirkko, kunnan virasto..). Tulevaisuudessa tuskin tapaamme näitä virkamiehiä ja -naisia joka viikko. Kasvot voivat tulla nettikameran kautta tutummaksi, ja emaileja lähtee tiheämpään. Suuressa maailmassa nämä asiat ovatkin jo tuttuja, ja siihen se täälläkin on taivuttava. Ymmarrän ja näen selkeästi miksi tämä nettiin siirtyminen tapahtuu: se on kustannustehokasta näin harvaan asutulla alueella ja elämällä on vain tapana mennä eteenpäin. 

Viime viikolla kylien edustajien kokoontumisen viestinä oli mm. se että nyt on aloitettu hanke jossa kokeillaan ja testataan millaisia palveluja ja miten niitä voitaisiin tarjota. Tässä pitää kylien edustajien olla nyt tarkkana ja mukana. Näen tämän tärkeänä siksi, että

  • koevaiheessa voidaan vielä jotenkin asioiden toteutukseen vaikuttaa
  • kyläyhdistykset ovat voittoa tavoittelemattomia kyläläisten edunvalvojia jotka pystyvät tarjoamaan kaikille sen asukkaille edullista/maksutonta kylätalopalvelua  

Herätkää hyvät ihmiset!!